blog

Blog #2 Wat doe jij met jouw emoties?

Warme truiendag en jouw gevoelens

Warme trui en of dicht bloemetje? Wie ben jij?

Warme truiendag en jouw gevoelens

Het is vandaag warme truiendag! Doe je hier aan mee? De verwarming uit en de trui aan of trek je dan liever meteen een dik en groot dekbed over je heen? Verstopt in je bed? Of open in de wereld?

Ik vind het contrast tussen de heerlijke lente zon en de warme truiendag van vandaag grappig. Vandaag loop ik liever met mijn warme trui lekker naar buiten. Genieten vind ik dit, de zon, de vogeltjes, de nieuwe bloemetjes en de lucht die ruikt naar verwachting. De lente komt!

Gisteren had ik een dag over gevoelens en terwijl ik wandelde met onze hond was ik over mijn en andermans gevoelens aan het mijmeren. Langs de weg in het gras zie ik allerlei soorten steeltjes en blaadjes van bloemen opkomen. De knop van sommige bloemen nog helemaal dicht, sommigen bloemen al een beetje open, en bij sommige zie ik al een hele bloem die zichtbaar is. 

Bij mensen zie ik dezelfde verschillen, soms zijn we helemaal afgesloten en hebben we de knop helemaal dicht, er komt niks en niemand in en er komen ook zeker geen gevoelens naar buiten. Soms hebben we de knop een beetje open en laten een klein beetje onze kleuren en gevoelens zien en soms gooien we alles eruit en mogen de mensen om ons heen zien wat er binnen in ons is. 

Net als bij bloemen vind ik het mooi om te ervaren dat er bij mensen soms voorzichtig ruimte ontstaat en de knop een klein beetje open gaat. Dat ze ontdekken dat er een plek is voor hun emoties, dat hun emoties helemaal niet zo gek of raar zijn als dat ze zelf denken. 

Waarom zijn onze emoties eigenlijk zo belangrijk? 

Welke emotie wij hebben over iets is iets wat we binnen in ons ervaren. Emotie maakt ons bewust van een behoefte die we hebben en dan zorgt die emotie voor energie om in onze behoefte te voorzien en daarvoor in beweging te komen. 

Bijvoorbeeld de emotie angst. Angst zorgt ervoor dat we in onze behoefte aan veiligheid gaan voorzien en de beweging is dan dus ook om je terug te trekken, naar een veiligere plek.

Boosheid zorgt ervoor dat we voorzien in de behoefte om voor jezelf op te komen en je beweging is dan ook naar voren.
Verdriet zorgt ervoor dat we in de behoefte voorzien worden om getroost te worden, dus verdriet zal ons bewegen naar een schouder van een ander. 

Blijdschap geeft ons de gelegenheid om te voorzien in de behoefte om te leven en te genieten en dan zal de beweging dus zijn om te spelen, dansen, lachen enz. 

Daarom is het belangrijk dat we gaan leren luisteren naar onze emoties en naar de bewegingen die we daardoor maken. 

Ook als het onnatuurlijk en eng is, kom er mee want jou emoties zijn belangrijk. Doe af en toe je knop maar een klein beetje open. Het is een beweging, als je open gaat hoeft je knop niet altijd open te blijven. Je kan kiezen wanneer je het aan durft om naar buiten te komen en dat je beseft dat het heel logisch is dat er plekken zijn waar je jouw knop pot dicht houdt. Maar het is erg belangrijk dat je een aantal plekken hebt waar er plek is voor jouw emoties en dan niet alleen je blijde emoties. Ook de onredelijke, boze, verdrietige en angstige emoties zijn belangrijk. 

 

welk bloemetje ben jij?

Kom met je warme trui naar buiten en kijk naar de bloemetjes die opkomen. Met welk bloemetje identificeer jij je? Welk bloemetje wil je zijn?

contact

wil je meer informatie of plan je liever meteen een gratis intake gesprek? stuur dan een bericht!

Na 2 dagen geen reactie op je bericht? Check dan ook even je spam-folder.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye