blog

blog #10 TIPS omgaan met effecten van een mondkapje

blog #10
tips voor het omgaan met zuurstof tekort veroorzaakt door het dragen van een mondkapje

Steeds meer mensen moeten  mondkapjes te dragen. Gewild of ongewild we krijgen er allemaal mee te maken. 
Hoe belangrijk mondkapjes wel of niet zijn tegen de verspreiding van corona, ze hebben in ieder geval óók nadelige effecten.
Het is daarom van belang om te leren omgaan met effecten van een mondkapjes.

Daarom wil ik met jullie delen welke nadelen er zijn wat betreft het dragen van een mondkapje en welke tips helpend zijn om te leren omgaan met verminderde zuurstof in je lijf. Ik bespreek in deze blog welke manieren er zijn om weer meer zuurstof tot je beschikking te krijgen en te leren omgaan met de effecten van het dragen van een mondkapje.

ademhalen van levensbelang!

Als je me al langer volgt weet je dat ik behoorlijk vaak post/blogs doe over ademhalen.
Ik geloof dat als wij allemaal net zo natuurlijk zouden ademen als dieren dat doen, ons energie-niveau veel hoger zou zijn. Dan zouden we maar zelden lijden aan chronische vermoeidheid en depressiviteit (Bron: De spiritualiteit van Alexander Lowen)

mondkapjes

Daarom nu een bericht over de mondkapjes. Mondkapjes zijn voor sommige mensen essentieel om zichzelf te beschermen tegen het Corona virus. Het is belangrijk en wat mij betreft zeer aan te raden om wanneer je een mondkapje structureel nodig hebt voor bescherming of bijvoorbeeld voor je werk, dat je gebruik maakt van onderstaande tips om toch optimaal zuurstof in je lijf te krijgen. Zeker wanneer je ongemerkt een zuurstof tekort hebt opgelopen. Het is daarom van belang om goed te leren omgaan met de effecten die het dragen van een mondkapje veroorzaken. (zie ook de ademhalingsmeditatie onderaan om dat te testen.)

Hoe belangrijk de mondkapjes ook zijn, er zijn ook nadelen. Hieronder volgen eerst de nadelen van het dragen van mondkapjes op een rij.

nadelen mondkapjes

 • ‘Wij’ als westerse mens ademen over het algemeen al veel te zwak.
  Door chronische spanning in de buik, borst en keel, door teveel stress, angst, overspannenheid en andere moderne ziektebeelden hebben we onszelf aangeleerd om oppervlakkig te ademen. Vaak ademen we alleen licht door het optillen van onze borst.
  En het vervelende is, dat we het helemaal niet meer door hebben. We rennen door en gaan naar de dokter voor een pilletje tegen vermoeidheid, zodat we zonder extra adem te halen ‘gewoon’ door kunnen rennen.
  Ook zonder mondkapjes hebben we een chronisch tekort aan zuurstof in ons bloed, hoofd, organen en ledematen. Doordat we nu ook nog mondkapjes gaan dragen wordt dit tekort alleen maar vergroot. Hierdoor ontstaat er een grotere kans tot het krijgen van: hoofdpijn, neerslachtigheid, kortademigheid, hyperventilatie, depressies, orgaan problemen, tintelende ledematen enz.

 • Door het opdoen van mondkapjes wanneer we buiten zijn krijgen we daarnaast ook nog te weinig vitamine D binnen.

 • Bij het dragen van een mondkapje ademen we een deel van uitgeademde lucht direct weer in. Hierdoor stijgt het percentage kooldioxide (CO2) in het bloed. Als het percentage CO2 in het bloed een grenswaarde overschrijd kan dat hypercapnie veroorzaken. Klachten zijn een milde duizeligheid en hoofdpijn tot hyperventilatie, hartritmestoornissen, desoriëntatie en verlies van bewustzijn: Bij extreme hypercapnie kan iemand in coma raken en zelfs overlijden.

 • Door het mondkapje adem je je eigen zieke aerosols (griep of corona) weer in. Er is eerder bewezen dat wanneer je veel meer  aerosol bacteriën vaker inademt je veel zieker wordt dan wanneer je er kort één inademt die bijvoorbeeld buiten al verspreid is.

 • Ik ben geen dokter, maar ik huiver bij het idee welke tekorten ons lichaam krijgt wanneer we op de langere termijn gebruik moeten gaan maken van mondkapjes.

 • Tot nu toe heb ik het alleen nog maar gehad over lichamelijke ziektes. Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan de sociale vaardigheden van onze kinderen. Baby’s die nu opgroeien krijgen te weinig gezichtsuitdrukkingen te zien, om een gezonde sociale ontwikkeling door te maken. Non-verbaal communiceren is 80% van het contact dat wij hebben met elkaar.

 • Mensen met een (meervoudige)beperking hebben bijna geen contact meer, omdat sommigen van hen voor 100% non-verbaal communiceren.

 • Mensen die doof of slechthorend zijn kunnen door mondkapjes niet meer liplezen en raken vaak nog meer in een isolement.
 • Ik denk ook bijvoorbeeld aan eenzame mensen, die sociale contacten hebben door naar de supermarkt te gaan en even een praatje maken. Door de mondkapjes is dit veel minder toegankelijk geworden.

Nou… Wie weet kun jij nog meer nadelen bedenken, maar deze zitten boven in mijn hoofd. Ik maak me hier oprecht zorgen over.

Omdat ik de noodzaak begrijp, wil ik graag tips geven hoe je én een mondkapje kan dragen én goed voor je zuurstof gehalte kan zorgen.
Zodat we beter leren omgaan met effecten van een mondkapje

Hier komen de tips:

tips voor meer zuurstof:

 • Zingen!
  Zingen helpt om meer en dieper in te ademen en langer je lucht naar buiten te laten stromen. Daarom als je kan en je even geen mondkapje hoeft te dragen; ZING!
 • Ademmeditatie!
  Neem veel vaker de tijd om dieper en meer te ademen, vooral de momenten dat je geen mondkapje draagt. (Zie oefening hier beneden)
  Heb je hier moeite mee, ga dan opzoek naar een ademcoach of therapeut met ervaring wanneer het gaat om een juiste ademhaling. (hint –>licht-puntje ;))
 • Sport!
  Ga vaker en meer sporten. Door het sporten adem je onbewust veel dieper in en uit en na het sporten heb je vaak een veel betere en diepere ademhaling.
 • Water!
  Drink meer water dan je gewend was. In water zit namelijk ook zuurstof.
 • Raampjes open!
  Gooi waar het kan de ramen open. In de auto, in je huis en tijdens het slapen. Hoe meer zuurstof je binnen in je lijf hebt hoe minder last je van zuurstofgebrek krijgt. Dan niet vergeten je mondkapje in huis af te doen hoor!
 • Doe Yoga
  Een goeie manier om én te bewegen én op je adem te letten is het doen van Yoga.
 • Lichaamshouding!
  Let op je lichaamshouding tijdens het ademen. Heb je genoeg ruimte in je keel, je borst en je buik?
 • Slapen!
  Langer en meer slapen. (Wel je raam open zetten dan hé) In je slaap adem je automatisch dieper, waardoor je een betere zuurstof opname hebt.
 • Huil!
  Ja, je kent het wel, een echt goede huilbui, waar je soms snakt naar adem. Precies die snak naar adem geeft je meer zuurstof dan je gemiddeld in een ademhaling neemt.
 • Let op je kleding.
  We dragen vaak te strakke kleding, waardoor een diepe ademhaling nauwelijks te doen is. Hoe sexy je strakke kleding ook is, gooi je gulp los wanneer je je huis binnenstapt en neem bij binnenkomst een aantal diepe buik ademhalingen.
 • Eten!
  Zorg dat je voldoende vitaminen eet, zoals vitamine D. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
 • Koppel een diepe ademhaling aan een vaste activiteit. Bijvoorbeeld als je van de auto naar je huis loopt, of als je onder de douche staat, of… (vul maar in) dan heb je toch maar weer drie of vier goede ademhalingen per dag binnen!

ademmeditatie oefening:

Maak, in zittende houding, bij voorkeur op een harde stoel, een onafgebroken ‘ah’-geluid met je gewone stem. terwijl je naar de secondewijzer van je horloge kijkt.
Wanneer je het geluid niet minstens twintig seconden kan volhouden is er en kans dat je een ademhaling-stoornis hebt, of in ieder geval een tekort aan zuurstof.

Om je ademhaling te verbeteren kun je deze oefening regelmatig herhalen waarbij je telkens het geluid iets langer volhoudt. Het is geen gevaarlijke oefening, maar het kan ervoor zorgen dat je buiten adem raakt.
Door meer volledig uit te ademen zul je dieper gaan inademen.
 

bronnen:

Ik ben natuurlijk geen arts, alleen een bezorgde burger, die toevallig veel werkt met ademhaling. Wanneer jij je graag verder wilt verdiepen dan vind je hier een aantal bronvermeldingen zodat je meer informatie krijg en meer leert omgaan met de effecten van een mondkapje.

contact

wil je meer informatie of plan je liever meteen een gratis intake gesprek? stuur dan een bericht!

Na 2 dagen geen reactie op je bericht? Check dan ook even je spam-folder.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye