blog

Blog #5 Een op de vijf mensen HSP

blog #5 
1 op de 5 mensen hsp

Heb je soms het idee dat jij altijd tegen de berg op aan het lopen bent? Dat ‘alles’ bij jou net wat meer energie kost dan bij andere mensen? Ben je gevoelig voor burn-out of depressie? Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 mensen een sensitieve brein hebben. Herken je bovenstaande? Lees dan vooral door met de insteek dat het best heel goed over jou zou kunnen gaan!

zeer sensitieve hersenen zijn altijd alert en ‘klaar’.

HSP kenmerkt zich met name door de diepere verwerking van omgevingsprikkels.
De kracht waarmee zaken bij hoogsensitieven binnenkomen, inclusief emoties van anderen, is sterk. Simpelweg zouden we kunnen stellen dat de zeer sensitieve hersenen altijd alert en ‘klaar’ zijn om te reageren op anderen

In het brein van hoogsensitieve mensen is een soort poortwachter (de thalamus) Dit is als een soort poortwachter in het emotionele brein. Deze laat bij mensen met hoogsensitiviteit meer prikkels door dan bij mensen die dit niet hebben. Simpelweg gezegd zien, horen en voelen hoogsensitieve mensen dus meer dan hun medemens. 

De kosten van een snel brein

Bij hoogsensitieve personen valt op dat ze taken sneller doen en minder fouten maken. Maar nadien kost hen dit veel. Het lijkt simpel gezegd alsof ze de moeite die ze moeten doen in minder tijd kunnen volbrengen, maar de rest van de tijd (die anderen nog nodig zouden hebben aan het zoeken) voor het herstellen hiervan. Vertaald naar de praktijk betekent dit; er is gedurende de dag een grote kans op overprikkeling.
Deze snelheid kost hen ook wat. Ze betalen deze winst in snelheid met ‘stress’.

De kostprijs voor dit alles ligt vaak in stress en de neiging om jezelf (in rust en/of stilte) weer op te moeten laden. Een ander gebied waarin we deze kostprijs terug kunnen zien is zelfregulatie. Door vermoeidheid kunnen de grenzen in je vervagen en voor je het weet heb je je eigen planning gebroken, toch ‘ja’ gezegd waar eigenlijk een ‘nee’ beter had volstaan, ga je mee in de gezelligheid van de ander. En heb je later spijt omdat je eigenlijk die tijd nog had om op te laden.

de kettingreactie van prikkel naar stress:

Wanneer een emotionele prikkel heftig is wordt er een prikkel naar je hersenen gestuurd die een kettingreactie in gang zet wat leidt tot de aanmaak van stresshormonen. De adrenaline die aangemaakt wordt, zorgt ervoor dat bloeddruk en hartslag omhoog gaan en dat de energie wordt vrijgemaakt om spieren te spannen zodat je direct in actie kan komen. De zintuigen worden scherper en het lichaam wordt voorbereid om te vechten, te vluchten of te bevriezen.
Omdat bij hoogsensitieve mensen de emotionele prikkel sterker is (bij 1 op de 5 mensen dus) zijn zij omdat de natuurlijke menselijke reactie adrenaline is, in heel veel sociale situaties alert en daarna overprikkeld.

De hoogsensitieve ervaring is samen te vatten als ‘méér genieten, méér pijn’..
Je onbegrepen voelen, eenzaamheid, depressieve gevoelens, teleurgesteld zijn in anderen, jezelf proberen te bewijzen, angst, verlegenheid, pleasen, perfectionisme, schaamte en schuldgevoelens, jezelf ‘anders’ en daarmee verkeerd voelen, een laag zelfbeeld hebben. Allemaal zaken die niet hóren bij hoogsensitiviteit maar wel voor kunnen komen bij sensitieve mensen. Omdat ze nog niet goed hebben geleerd om te gaan met hun emoties en diepere doordenken.

meer pauze nemen

Door pauze te nemen, niet te lang onder stress te werken en prikkelloze momenten in te bouwen, zorg je dat er even minder stresshormonen worden aangemaakt en wat meer herstelhormomen. Ze brengen het lichaam terug in “normaal” stand en zorgen voor reparatie, opbouw en rust.

HSP’ers zijn meer gevoelig voor subtiele signalen in hun omgeving en daarmee ook voor stress. Hoe ga jij op een gezonde en bewuste manier om met je lichaam, je emoties, ontspanning en je voeding? 

Benieuwd hoe voeding een rol speelt bij HSP en ben je benieuwd wat je nog meer kan doen tegen het aanmaken van stresshormonen?
Lees mijn volgende blog voor meer tips.

Wil je meer weten over hoe hoogsensitiviteit in jouw leven een rol spelen? Maak vrijblijvend een intake afspraak. Welkom!

contact

wil je meer informatie of plan je liever meteen een gratis intake gesprek? stuur dan een bericht!

Na 2 dagen geen reactie op je bericht? Check dan ook even je spam-folder.





    arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye