blog

Blog #4 Pas ik in het hokje HSP?

pas ik in het vakje hsp?

wat is hsp?

HSP staat voor hoogsensitief persoon. Een term die in 1996 door Amerikaanse psychologe dr. Elainine N. Aron werd geïntroduceerd en staat dus ook voor ‘highly sensitive person’.
In mijn werkervaring in ‘hulpverleners land’ had ik vooral kennis opgedaan over autisme en ADHD. De term ‘HSP’ vond ik in eerste instantie vooral een hype en niet iets om serieus te nemen.
Want ik weet van mezelf dat ik ook vrij gevoelig ben, maar om mezelf nu meteen te voorzien van een ‘sticker’, dat ging (gaat?) me te ver.

‘hokjes vakjes denken’

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik sowieso niet erg fan ben van het ‘hokjes vakjes’ denken. In mijn werk ervaring heb ik namelijk ervaren dat die hokjes en vakjes zo vaak nét niet kloppen. Of dat mensen met 1 been in het ene hokje zitten en met een teen in een vakje en met de hand in weer een ander hokje enzovoorts.
Ik heb gemerkt dat als mensen eenmaal een diagnose krijgen, ze zichzelf als totale persoon soms vergeten. Oh ik heb nu HSP, dus dan zal ik wel…

je lijf vertelt je wie je bent, niet je vakje!

Je bent zoveel meer, en je lijf vertelt je daar zo enorm veel over. Als we naar ons lijf leren luisteren, vallen heel veel hokjes en vakjes weg, of op zijn plaats. Dan ben jij gewoon jij en ben je af en toe druk, of overprikkeld, of extra moe, of zorgzaam, of …vul maar in…

Door de kennis die ik heb opgebouwd over de desbetreffende hokjes en vakjes, ben ik er ook van overtuigt geraakt dat het soms zo ontzettend verhelderend voor je is als een hokje of vakje (gedeeltelijk) wel klopt. Het kan rust, erkenning, duidelijkheid (over vroeger) en vertrouwen geven.
Dus… ik hoef geen sticker, maar ik wil wel zelf bepalen waar ik mezelf in herken.

1 op de 5 mensen hsp

Bij mij in de familie lopen een aantal mensen met ADHD. En als ze er al geen sticker voor hebben, dan hebben ze in ieder geval een aantal trekken ervan. Ik vroeg me af of ze nu ook HSP hebben? Het is namelijk zo dat 1 op de 5 mensen een brein heeft die op een andere (hooggevoelige) manier omgaat met prikkels dan de andere 4 op de 5 mensen.

Door een recente training die ik heb gevolgd en waar ik een vervolg van ga volgen, bij Amanda Leefting van praktijk Codans ben ik er steeds meer van overtuigd geraakt dat ADHD en HSP behoorlijk vaak samen aanwezig zijn.
Het is niet zo dat als je HSP hebt, je ook ADHD hebt. Als je ADHD hebt, zou het voor je echt interessant kunnen zijn om ook eens in het ‘HSP vakje’ te gaan zoeken om te kijken of dat ook bij jou past.

vervolg

In mijn volgende blogs zal ik meer informatie geven over de term HSP. Ik ga met jullie mijn ervaring delen en ik heb een aantal fijne tips en trucs om om te leren gaan met je eigen gevoeligheid. Voel je vrij om vragen te stellen, of te vragen naar meer informatie.

Je bent welkom om een (gratis) intake te plannen zodat we samen opzoek kunnen naar welk vakje bij jou past.

contact

wil je meer informatie of plan je liever meteen een gratis intake gesprek? stuur dan een bericht!

Na 2 dagen geen reactie op je bericht? Check dan ook even je spam-folder.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye